Ev sahibi ya da kiracı olsun; her vatandaş kullandığı gayrimenkulün (konut ya da işyeri) su,elektrik ve doğalgaz aboneliklerini kendi şahsı adına almakla yükümlüdür. Abonelik ücretleri ve gereken belgeleri elektrik, su ve doğalgaz için ayrı ayrı ibraz etmek gerekiyor.
Elektrik Aboneliği Ücreti
Elektrik aboneliğinin üzerine alınması için; kira sözleşmesi, DASK poliçesi, tesisat numarası ve nüfus cüzdanı bulundurmak yeterli oluyor.
Sanayi ve Ticarethaneler için 60,5 TL
Mesken, Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler için 21,3 TL
Tarımsal Sulama, Aydınlatma ve diğer gruplar için ise 28,7 TL
Kesme ve bağlama bedeli ise damga vergisi dahil 129.01 TL oluyor.
Kiracı elektrik aboneliğini üzerine almak zorunda mı? yada diğer doğal gaz ve su aboneliklerini üzerine almak zorunda mı?
Devlet kiracılar tarafından ödenen kiranın vergisinin kayıt altına alınması adına kiracıların faturaları üzerine alması bir anlamda görevimiz olmalıdır. Aksi takdirde kirayı elden ödeseniz de faturaların farklı kişiye yani kiracı üzerine olması ileride yapılacak denetimlerde vergi kaçırmaları önleyecektir. Bunun yanında ev sahibi ile kira arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda kiracı elektrik su doğal gaz abonelik işlemlerini yapmamış ise tahliye konusunda hukuk önünde sorun yaşayabilmektedir.
Su Aboneliği Ücreti
Su aboneliğinin üzerine alınması için; nüfus cüzdanı, kira sözleşmesi DASK poliçesi ve tesisat numarasını bulundurmak yeterli oluyor. Su aboneliğinin ücreti 2018 dönemi için 133,20 TL olarak belirleniyor. Abonelik ücreti, peşin olarak ödenebildiği gibi faturalara da yansıtılabiliyor.
Doğalgaz Aboneliği Ücreti
Doğalgaz aboneliğinin üzerine alınabilmesi için nüfus cüzdanı, kira sözleşmesi ve tesisat numarasının bulundurulması yeterli oluyor. Kiracılar, doğalgaz abonelik ücreti 406 TL olarak ödeniyor. Ödemeler, iki taksit halinde yapılabildiği gibi faturaya da yansıtılabiliyor.