Abonelik İşlemlerinde Gerekli Olan Belgeler
Burada belirtilen belgeler tüm kurumlarda abonelik işlemleri sırasında gerekli olacaktır.
- Nüfus Cüzdanı ve TC Kimlik Numarası
- Kendi Adınıza İBAN Numarası
- Tapu
- Yapı Kullanım İzin Belgesi ve Kiracıysa Kira Kontratı
- Zorunlu Doğal Afet Sigortası (DASK)
Elektrik Aboneliği Başvuru İçin;
- Daireye Ait Tesisat Numarası ya da Abone Numarası ile Sıfırdan Abonelik Yapılacak İse Onaylı Elektrik Projesi
Su Aboneliği Başvurusu İçin;
- Binaya Ait Şantiye Su Numarası
- Eski Döneme Ait Bir Fatura veya Sayaç Seri Numarası
- Sayacın Güncel Endeksi
Doğalgaz Aboneliği Başvurusu İçin;
- Eğer Apartmana Hat Çekilmemiş ise ve Apartman 8 Daireden ya da Fazlasından Oluşuyorsa Noter Tasdikli Apartman Karar Defterine Kayıt Notu
- Numarataj Belgesi
- Bina Metrekare Cetveli
- Daireye Ait Tesisat ya da Abone Numarası
Doğalgaz Abonelik Ücreti Ne Kadar?
Doğalgaz aboneliğinin üzerine alınabilmesi için nüfus cüzdanı, kira sözleşmesi ve tesisat numarasının bulundurulması yeterli oluyor.
Doğalgaz abonelik ücreti 200 metrekareye kadar olan evler için 749 TL ödeme yapmanız gerekecek.
Eğer oturduğunuz daire 200 metrekareden daha büyük ise sonraki her 100 metrekare için ilave olarak 651 TL daha ödemeniz istenecek.
Söyleyebileceğimiz tek iyi haber ise ödemelerinizi iki taksit halinde yapılabildiği gibi faturaya yansıtılmasını da talep edebileceksiniz.
Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadar?
Elektrik aboneliğinin üzerine alınması için; kira sözleşmesi, DASK poliçesi, tesisat numarası ve nüfus cüzdanı bulundurmak yeterli oluyor.
Teminat olarak alınan Güvence Bedeli Mesken için sözleşme gücü kW başına 33 TL
Güvence bedeli, mesken aboneleri için, en az 5 kW sözleşme gücü üzerinden hesaplanır; böylece ödenmesi gereken güvence bedeli en az 165 TL olur.
Fakat elektrik kurumları genellikle Mesken kurulu gücü 6 kWh üzeriden hesapladığı için Elektrik Abonmanı Güvence Bedeli 198 TL olarak alınmaktadır.Ticarethanelerde ise bu bedel 9 kWh üzerinden hesaplanarak; Elektrik Abonmanı Güvence Bedeli 843,3 TL olarak alınmaktadır.
Nakit olarak verilecek güvence bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esastır. Ancak tüketicinin talebi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler için faturaya yansıtılmak üzere iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin ikinci taksit faturaya yansıtılmak üzere tahsil edilir. Görevli tedarik şirketi, bu fıkra kapsamında taksit talebinin olup olmadığını tüketiciye sormakla yükümlüdür.
Kesme-Bağlama Bedeli İşlem başına 37,3 TL Damga Vergisi Toplam güvence bedelinin binde 9,48’i dosya Bedeli Güvence bedeline göre belirlenir.
Zamanında ödenmeyen borçlar kapsamında uygulanan kesme işlemi; Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri 08:00-15:00 saatleri arasında yapılır. Resmî, dini bayram günleri, genel tatil günleri ile bunların bir önceki günlerinde kesme işlemi yapılmaz.
Su Aboneliği Ücreti Ne Kadar?
Su aboneliğinin üzerine alınması için; nüfus cüzdanı, kira sözleşmesi DASK poliçesi ve tesisat numarasını bulundurmak yeterli oluyor. Su aboneliğinin ücreti 2020 yılı için 196,50 TL olarak belirleniyor. Abonelik ücreti, peşin olarak ödenebildiği gibi faturalara da yansıtılabiliyor.
Kanal Bağlantı belgesi için Kanal bağlantı ve Atıksu Projeleri inceleme ücreti olarak KDV Hariç
Konutlarda : (Daire sayısı / 2) * 166,74 TL
İşyerlerinde : (Toplam İnşaat alanı / 100) * 166,74 TL
Otel ve Motellerde : (Oda sayısı / 5) * 166,74 TL şeklinde hesaplanan bedel alınır.
Proje Onay Ücreti : Özel ve Tüzel kişilerce yaptırılacak olan ve kendilerince hazırlanan pis su kanalları ve içme suyu hatlarının Proje onay ücreti olarak KDV Hariç 554,66 TL / km. alınır.
Su ve Kanalizasyon Katılım Payı Ücreti Ne Kadar?
3194 sayılı imar kanununun 23. maddesine göre inkişaf sahalarında yapılacak yapılardan alınacak Su ve Kanal Katılım Payı KDV Hariç
1 metreküp Kanalizasyon katılım payı : 332,26 TL
1 metreküp Su Katılım Payı : 142,40 TL olarak alınır.
Kiracı elektrik aboneliğini üzerine almak zorunda mı ya da diğer doğal gaz ve su aboneliklerini üzerine almak zorunda mı?
Hukuksal alanda sorun yaşamamak için hem ev sahibi, hem de kiracı bakımından abonelikleri oturan şahıs adına almak kanunen zorunludur.
Bir yanıt yazın