Ekonomik olmadığı gerekçesiyle 1948 yılında kaldırılan demiryolu yeniden gündeme geldi. Bursa’nın demiryoluna kavuşması için 1997’den bu yana kamuoyu oluşturma çabası içinde bulunan geçmiş dönem milletvekili Kemal Demirel, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Toprak’ı ziyaret etti.
Göreve yeni seçilen Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Toprak ve Yönetim Kuruluna hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Kemal Demirel, 1997’de başlattığı günden bugüne 23 Yıllık “Bursa’ya Demiryolu” konusundaki çalışmalarını anlattı. Sanayi, turizm, tarım, eğitim ve tarih kenti ursa’nın aynı zamanda ekonomiye en fazla katkı veren ikinci il olduğunu hatırlatan Demirel, “Bursa’nın çoktan trene kavuşması gerekiyordu. Yeterli kaynak aktarıldığında, bu yılın sonunda bu iş bitebilir” dedi.
Büyükorhan ilçesindeki Piribeyler tren istasyonu Bursa‘nın tek tren istasyonu. Şehirde yaşayan çoğu kimse Bursa’dan tren geçtiğini bilmezken, Bursa-Balıkesir sınırında bulunan istasyon Büyükorhan sakinleri tarafından kullanılıyor. Civar köylüler ve ilçe sakinleri trene binerek bağlı oldukları Bursa yerine Kütahya, Balıkesir, Eskişehir, Ankara ve İzmir’e gidiyor.
Cumhurbaşkanı Öncelikli Projelere Alacak
Ev sahibi İbrahim Toprak da DESEV Demiryolu Sevdalıları Derneği Başkanı Kemal Demirel’in çalışmalarını geçmişten bu yana yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini kaydetti. Toprak, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa demiryolu projesi’nin öncelikli projeler arasına alınması talimatı verdiğine dair yapılan açıklamaları da son derece umut verici bulduğunu söyledi.
Proje Kapsamında Yapılması Planlanan Tren Hatları
TCDD Gürsu’ya yapılacak istasyondan vazgeçerek; Bursa ve Yenişehir’de üç istasyon yapılmasını kararlaştırdı.
- Bursa-İstanbul
- Bursa-Ankara
- Bursa-Yenişehir
- Bandırma-Bursa
- Ayazma-Osmaneli