DOLAR35,2390% 0.21
EURO36,7377% 0.09
STERLIN44,1588% -0.06
FRANG39,1877% 0.16
ALTIN2.982,27% 0,15
BITCOIN96.175,99-2.502

Çatınızda Güneş Enerjisinden Elektrik Üreterek Para Kazanma Zamanı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Çatınızda Güneş Enerjisinden Elektrik Üreterek Para Kazanma Zamanı

Yeni Torba Yasa ile Binanızın çatısında Güneş’ten elektrik üretip, ihtiyaç fazlası elektriğinizi sisteme satabilmeniz mümkün. Üstelik konuyla ilgili vergi muafiyeti de sağlandı.

Eğer Çatınız müsaitse Güneş Enerjisinden Yeni bir Gelir Kapısı Sağlamanız mümkün olabilir. Çatıda en az 21 m² boş alan varsa ortalama 14 bin dolara çatısıya güneş enerjisi sistemi kurarak yılda yaklaşık 10 bin TL kazanabilme şansı doğuyor.

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda “torba tasarı” olarak geçen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Özellikle Enerji alanında düzenlemelerin yer aldığı torba yasa ile yenilenebilir enerji kaynakları da teşvik ediliyor.

 

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETENDEN VERGİ ALINMAYACAK
Konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılması torba yasa ile teşvik ediliyor. Bu doğrultuda üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak.

Söz konusu yasaya istinaden çatılara kurulacak üretim tesisinin kurulum gücü 10 kilovatı geçmeyecek, üretim ve tüketim tesisi aynı noktada bulunması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu dahilinde ana gayrimenkulün ortak elektrik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çatı veya cephelerde kurulacak elektrik enerjisi üretim tesisinden kat maliklerince elde edilecek gelirler de muafiyet kapsamında olacak.

Üretilen enerjiyi satanların belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme yükümlülüğü olmayacak.

 

BAŞVURU DETAYLARI
Bu tarz 10 kW altı bir GES kurmak isteyen kişi bölgelerindeki elektrik dağıtım firmasına müracaat ederek öncelikle bir bağlantı görüşü talep edecek. Başvururken söz konusu kişi kimlik belgesi, başvuru formu, abonelik evrakı, eğer apartmanda yaşıyorsa apartman yönetiminin çatıya kullanmasına yönelik ortak kararın noter onaylı suretini, bir elektrik mühendisinden alınmış tek hat şemasını ve bir harita mühendisli onaylı aplikasyon krokisini alarak başvurusunu gerçekleştirecek.

Eğer faturalarında yazan tüketim sözleşme gücü 3 kW ve altı ise doğrudan bağlantı görüşü (Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu) edinebilecekler, 3 kW üzeri ise değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Söz konusu değerlendirme akabinde bağlantı görüşü( Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu) alan kişi uzman bir elektrik mühendisliği bürosuna giderek projesinin paftalarını ve proje onay belgelerini oluşturacak. Daha sonra bulunduğu bölgenin TEDAŞ Bölge Müdürlüğü’ne (bu kısımda şimdilik devlet devreye giriyor, özel dağıtım firması değil) gidecek. Burada projesi onaylanan kişi tekrar özel dağıtım firmasına giderek bağlantı anlaşmasına onayını aldığı takdirde söz konusu tesisini 1 yıl içerisinde kurmakla mükellef, aksi takdirde bağlantı anlaşması hükümleri fesih oluyor.

 

SİSTEM 5 YILDA KENDİSİNİ AMORTİ EDİYOR
Maliyetin güneş panelinin türü, modeli, çatının (cephenin) yapısı, kablo metrajları, invertör türü, pano ayrıntıları, mesafe gibi bir çok unsura bağlı olduğu için standart bir fiyat söylemenin pek doğru olmayacağını belirten Sarvan “Fiyatların ve üretim verimliliğinin bölgeye göre değişiklik gösterebilmesi ile birlikte 11 kWp gücünde bir çatı projesinin ortalama 14 bin dolar ile 15 bin dolar arasında bir maliyeti oluyor. Sistemin yılık 8 bin 700 TL civarında getirisi ve bu getiri ile birlikte sistem 5 ile 7 yıl arasında amorti edebiliyor” dedi.

Söz konusu düzenleme ile vatandaş elektriğini kendisi üretebilecek, depolama yaparsa elektik kesintilerinde uzun bir süre günlük ihtiyaçlarını sağlayabilecek bir güç tedarik sistemi sağlayacak. Evinde olmadığı dönemlerde fazladan üretilen elektrik sayesinde ek gelir elde edecek ve evi boşken bir değer oluşturacak.

 

EPDK’nın 18 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle ile  10 kilovat (kW) ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunun kolaylaştırılması hedefleniyor. Yürürlüğe giren düzenleme ile 10 kilovata kadar çatı tipi GES projelerinin hayata geçirilmesine ilişkin prosedürün sadeleştirildiğini, lisanssız üretim başvurularıyla ilgili sürecin de hızlandırıldığını söyledi.http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180118-9.pdf