Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Elbistan’a ait imar planı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümleri hakkında, yetkililer ile toplantıda bir araya geldi. İmar planını hazırlayan firma ile iller bankası ve büyükşehir yetkilileri taleplerini Elbistan Belediye Başkanına aktardı. Başkan Gürbüz; imar planı üzerinde bazı çalışmaların ve talepler doğrultusunda düzenlemelerin yapılabileceği kararına vardıklarını belirtti.
Kentsel Dönüşüm Uygulanacak Mahalleler
Elbistan Belediyesi tarafından merkeze bağlı dört mahallede kentsel dönüşüm uygulama alanını belirlendi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne kentsel dönüşüm strateji belgeseli hazırlayan Elbistan Belediyesi, çalışmaların kısa zamanda başlayacağını belirtti. Konu hakkında Elbistan Belediyesinden yapılan açıklamada, “İlçemiz sınırları içerisinde Kümbet Mahallesi, Saraykent Mahallesi, Gariplik Mahallesi ve Kızılcaoba Mahalleleri kentsel dönüşüm uygulama alanı olarak belirlenmiştir. Alanlarla ilgili kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlanmış olup, sürecin başlaması için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiştir. Belediyemizce süreç yakından takip edilmekte olup, kentsel dönüşüm uygulama çalışmalarımız kısa zamanda başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Kentsel Dönüşüm Nedir?
6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanuna göre, kentteki afet riski taşıyan alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesidir. Kanun, Türkiye’nin her tarafındaki kent ve köylerdeki ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıyan binaların devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç – vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını öngörmektedir.
Kısaca kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.