Milletvekili Seçilip Belediye Başkanı Adayı Olmak
Seçim Kanunun 17. maddesine göre: “Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar, mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmek zorunda değildirler.”
Ancak maddenin devamında belirttiği üzere Belediye Başkanı seçilen aday yeni görevini 15 gün içerisinde seçmek zorundadır. “Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık, bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerden birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanamayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar.”
Bu hükme göre, bir milletvekili istifa etmeden belediye başkanlığına aday olabileceği ve seçildiği takdirde 15 gün içinde tercih hakkını kullanacağı, aksi halde belediye başkanlığını reddetmiş sayılacağı vurgulanıyor.
Anayasa’nın 82. maddesine göre: “Belediyeler gibi yerel yönetim kuruluşları da birer kamu tüzel kişisi olduğuna göre, belediye başkanlığı gibi, yerel yönetim organlarında görev yapmak milletvekilliğiyle bağdaşmaz.” milletvekilliği ile bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin, milletvekilliğinin düşürüleceğini öngörülüyor.