5000 Lojman Bu Ay Satılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lojmanların satışında, lojmanın sahibi olan kamu kurumunun talebinin olması gerektiği yönündeki şartı kaldırarak bazı illerde kamu lojmanlarının satışlarına başladı.
Mersin, İzmir, Bursa, Konya, Antalya ve Ankara (Sincan, Yenimahalle)’de ki devlete ait kamu lojmanlarının savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar ile satılamayacak durumda olanlar hariç geri kalan 5000 lojmanın satış işlemlerine bu ay başlanacak. Toplamda 50 bin adet lojman satışı yapılması planlanıyor.
Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Mersin, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta Devlete Ait Kamu Lojmanlarının Satışları Başladı. Diğer 37 İlde ise Ekspertizler Fiyat Araştırması Yapmaya Devam Ediyor.
Lojmanda Oturana Ödemede İyileştirme Yapıldı
Milli Emlak Genel Tebliği’nde yapılan yeni düzenlemeyle, oturduğu kamu konutunu satın almak isteyen memurlara yönelik satış koşullarına iyileştirmeler getirildi.
Açık ihale yöntemiyle satılacak kamu konutlarından kat mülkiyeti bulunanlarda oturanlara, satış ihalesine çıkarılacak kamu konutları, ihalede verilen en yüksek bedel ve ödeme koşulları, içinde oturan memura tebligatla bildirilecek.
Memur, konutu satın almak istediğini idareye bildirecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20’si peşin kalan tutarı 60 ay
7 yılda ödemek istemesi halinde yüzde 25’i peşin kalan tutarı 84 ay
10 yılda ödemek istemesi halinde ise yüzde 30’u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek. Tüfe oranı yüksek çıksa dahi yüzde 12’den fazla hesaplanmayacak.
Lojmanda Oturan Personel Almak İstemezse
Kamu konutunda oturan personel, konutu satın almak istemezse kamu konutu, ihalede en yüksek teklif veren vatandaşa peşin veya yüzde 25’i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.
İhale sonucunda, lojmanın satın alınması durumunda;
- 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (p) bendi gereğince, mülkiyeti Hazineye ait kamu konutlarının satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler, vergi, resim ve harçtan müstesnadır.
- Satışı yapılan kamu konutu, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tâbi tutulmaz.
- Mülkiyeti Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait lojmanların satışında ise KDV ve tapu işlemleri için vergi, resim ve harç yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Milli Emlak Konut Kredi Oranları Nasıl Belirleniyor?
Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile bazı bankalar arasında imzalanan protokolle lojmanı satın almak isteyen kamu personelleri için kredi anlaşması yapıyor.
120 ay vade için en düşük finansman oranı teklifini Emlak Katılım verdi. Emlak Katılım, 120 ay vadeye kadar tüm vadelerde yüzde 0.87 oran ile konut finansmanı sağlıyor.
Vakıf Katılım kamu lojmanı finansmanı için kâr oranı 60 aya 0.79, 120 ay içinse 0.89 şeklinde belirlendi.
Kuveyt Türk ise kamu lojmanı almak için finansman başvurusunda bulunacaklara 120 aya için kâr oranını 0.94 olarak belirledi.
Milli Emlak ile ilk protokol imzalayan İş Bankası ise, 120 ay vadeye kadar aylık yüzde 0.95 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.
Garanti BBVA Mortgage, aylık yüzde 0.95 faiz oranıyla 120 ay vadeli kredi imkanı sağlıyor.