DOLAR35,2799% 0.14
EURO36,8688% 0.37
STERLIN44,3936% 0.3
FRANG39,2291% 0.26
ALTIN2.980,25% 0,57
BITCOIN95.555,99-2.995

Kentsel Dönüşümün Faydaları ve Aksayan Yönleri

Kentsel Dönüşüm Nedir?
Faydaları veya Oluşabilecek Aksaklıklar Nelerdir?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kentsel Dönüşümün Faydaları ve Aksayan Yönleri

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI VE AKSAYAN YÖNLERİ

  • Kentsel Dönüşüm Nedir?

Büyük kentlerin yoğun göç aldığı dönemlerde oluşan çarpık kentleşmeyi düzeltmektir. Ayrıca zamanla eskiyen ve tahrip olan binaların daha sağlıklı ve verimli binalara dönüştürülmesi olarak da bilinmektedir. Şimdi gelin beraber kentsel dönüşümün faydaları ve aksayan yönlerine beraber bakalım.

(Eğer belirlenen şekilde kentsel dönüşüm uygulanırsa bu faydaları görebiliriz.) 

Kentsel Dönüşümün Yararları

  • Kentlerde yer alan problemli yerler bu projeyle daha yaşanabilir ve güvenilir hale gelecektir.
  • Daha dayanıklı binalar olacak ve büyük kentlerde bulunan park sorunu büyük ölçüde azalacaktır.
  • Çarpık kentleşmeyle görsel olarak şehrin kötü görüntüsü yerini göze hitap eden yapılara bırakacaktır.
  • Çarpık kentleşmenin önüne geçilecektir.
  • Fiziksel ve ekonomik olarak ömrünü tamamlamış olan yapılar bu projeyle yenilenerek konut sektörüne kazandırılacaktır. Böylece yapılar günümüz standartlarına uygun bir hale gelecektir.
  • Artan nüfusa karşı uyum sağlayabilen konutlar yerini alacaktır.
  • Kentsel dönüşümle beraber mevcut altyapı verimli bir şekilde kullanılacak. Kentsel altyapı çalışmalarındaki sermaye giderlerinin önüne geçilecektir.
  • Bu projeyle beraber konut alım gücündeki kriz çözülecek, vatandaşlar konut ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecektir.

 

  • Kentsel Dönüşümün Aksayan Yönleri

Şimdi  kentsel dönüşümün aklımızda bıraktığı soru işaretlerine değineceğiz. İnsanların aklına takılan en büyük soru, müteahhitlerle oluşabilecek sorunlardır. Binaların belirli standartlara uygun inşa edilmesi gerekirken bunlardan taviz verilmesi en önemli sorunlardan birisidir. Kentsel dönüşüm projelerinde, kullanılan malzemelerin kalitesi ve başlanan bazı inşaatların yarım bırakılması da halkın aklını karıştıran ve kentsel dönüşüme karşı tutum oluşmasını sağlayan unsurlardan birisi. Bu problemleri ortadan kaldıracak yasal tedbirler ne kadar alınsa da kişiler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Fakat son zamanlarda yapılan yeni kentsel dönüşüm yasası düzenlemeleriyle kanunlardaki boşluklar giderilerek güven ortamı oluşturuluyor. Yapılan kentsel dönüşüm sözleşmelerinde her türlü ayrıntıya yer verilmelidir ve karşılıklı olarak her konuda anlaşılmalıdır. Anlaşılan konular yerine getirilmelidir. Maalesef sadece kazanç olarak görüp insanları umursamayan müteahhitler kentsel dönüşüm projesinin etrafında dolanmaktadırlar.



ALTYAPIYA DİKKAT

En önemli konulardan birsi de alt yapılardır. Kentsel dönüşüm öncesinde yapılan binalar 2 katlıysa ona göre alt yapıları oluşturulmuştu. Kentsel dönüşüm ile beraber 2 katlı binanın yerine 8 katlı bir bina yapılacağı zaman altyapı sorunları baş gösterecektir. Kentsel dönüşüm planına uygun bir şekilde altyapı düzenlemeleri eksiksiz yerine getirilmez ise yol, su, kanalizasyon ve telekomünikasyon sorunları görülebilir.

 

Özet olarak, titizlikle ve kurallara uygun bir şekilde kentsel dönüşüm projeleri yürütülürse ve yapılacak olan yerleşimlere uygun şekilde çevre ve altyapı çalışmaları yapılırsa modern binalar hayatımıza girebilir. Böylece yaşanabilecek şehirler yaratılarak çevresel sorunlardan büyük ölçüde arınmış olabiliriz. Kentsel dönüşümün faydalı ve aksayan yönleri birbiriyle ilişkili ve devletimizin bu konuda büyük çabalar verdiğini gün geçtikçe görmekteyiz.