DOLAR35,6557% 0.09
EURO37,1821% 0.05
STERLIN43,9435% -0.05
FRANG39,3293% 0.02
ALTIN3.161,10% 0,64
BITCOIN104.414,01-1.326

Salda Gölüne Girilmesi Yasaklandı

Salda Gölü Beyaz Adalar Sahil Kısmında Göle Girilmesi, Yüzülmesi ve Plaj Olarak Kullanılması Yasaklanmıştır!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Salda Gölüne Girilmesi Yasaklandı

Bakanlık Çevre Tabiat Varlıkları Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda 15 Ekim 2020 tarihi itibari ile Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Beyaz Adalar Sahil kısmında göle girilmesi, yüzülmesi ve plaj olarak kullanılması yasaklanmıştır.

Ayrıca Sahil Şeridinde taşıma kapasitesinin ve ziyaretçi sayısının belirlenmesi çalışmalarında bakanlığımızca başlanılmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda’nın korunması için akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulunun tavsiyelerini uygulamaya geçirdiklerini söyledi:

“Kurulun yeni tavsiye kararı doğrultusunda Salda Gölü ve çevresinde aldığımız tedbirlere bir yenisini daha ekledik. Salda Gölü’nü diğer göllerden ayıran en önemli özellik eşsiz beyaz kumsalıdır. Bu kumsal rengini hassas bir ekolojik etkileşime borçludur. Vatandaşlarımızın büyük bir bölümü bu alanı ziyaret ediyorlar.

Ziyaretçi Sayısı Belirlenecek

“Dolayısıyla göl çevresinde en büyük tahribat bu alanda oluşuyor. Beyaz Adalar bölgesi, endemik türlere ev sahipliği yapan ve adeta göle rengini veren yapıların kuluçka merkezidir. Bilimsel araştırmalar ve raporlar doğrultusunda aldığımız kararla bu yapıların ezilerek azalmasının önüne geçiyoruz.

“Buna göre, 15 Ekim itibarıyla ‘Beyaz Adalar’ kısmında göle girilmeyecek, yüzülmeyecek ve plaj kullanılmayacaktır. Bakanlık olarak, Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil şeridindeki taşıma kapasitesine bağlı olarak ziyaretçi sayısını belirleyecek çalışmamızı da başlattık.”

“Tek Gayemiz Bu Eşsiz Güzelliği Korumak”

Kurulun tavsiyesi doğrultusunda aldıkları bu yeni karar ve çalışmanın Salda Gölü Çevre Koruma Projesinin bir parçası olduğunu belirten Kurum, “Bu kararla Salda’nın eşsiz güzelliğini daha da korunaklı hale getiriyoruz. Tek gayemiz bu eşsiz güzelliği koruyarak gelecek nesillere aktarmak” diyerek sözlerini tamamladı.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Salda Gölü’nğn Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamıştı.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, Twitter hesabından bu paylaşımı alıntılayarak, “insanoğlu henüz Mars’a gidemiyor. Çıkın çıkın Salda Gölü’ne gelin” demiş, bu çağrısı tepkilere neden olmuştu.

Salda Gölü Koruma Derneği yetkilileri bu sözlere karşılık şunları söylemişti:

“Çağırmadan yılda 1.4 milyon kişi geliyordu zaten. Önümüzdeki yıllarda kaç milyon kişi gelecek bakalım. Gelenler ne yapıyor? ‘Şifalı çamur’ diye hidromanyezitleri üstüne başına sürüyor. Beyaz kumullara şemsiyesini çakıyor. Göle girip kirini, yağını ve başka türden pisliklerini göle bırakıyor. Bazıları beyaz kumullardan poşetlerine doldurup gidiyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe, kimyasal ve biyolojik süreçlerin yaşandığı ekolojik sisteme sahip gölün korunması gerekmez mi? Salda Gölü’nün yaşamak ve yaşatmak için; ‘çıkıp çıkıp gelen’ ziyaretçilere değil, gerekli önlemleri alacak yöneticilere ihtiyacı var.”

Ağustos ayı itibariyle yoğun olarak ziyaret edilen Salda Gölü’nün sahilindeki çamurun cilde iyi geldiği iddiaları da ziyaretleri arttırmış, gelenler gölün “Beyaz adalar” bölümündeki sahildeki kumda derin çukurlar açmaya başlamıştı.

Burdur İmar Haberleri