Sürekli yaşanan depremlerle tedirgin olan vatandaşlar, yaşadığı binanın güvenilir olup olmadığını, bunu öğrenmek için hangi kurumlara başvurması gerektiği hakkında çoğu kimse bilgi sahibi değildir.
Peki binanızın depreme karşı ne kadar güvenli olduğunu ve Yapılması gerekenleri açıklayalım.
– Binada hasar tespiti yapanlar belediyelere ya da serbest çalışan inşaat mühendisleri bürolarına başvuru yapmalı.
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı olan bu büroların listesine, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) internet sitesinde yer alan “tescilli işyerleri” ibaresinden ulaşılabilir.
– Farklı kaynaklardan ulaşılan büroların yetkili olup olmadığıyla ilgili meslek odaları aranıp teyit ettirilmeli.
– Maliyet, binanın konut ya da işyeri olmasına, kaç kata sahip olduğuna ve metrekaresine göre değişiyor. Bilgi amaçlı hızlı testler 750 TL’den başlarken, risk tespitinin maliyeti 15 bin liraya kadar çıkıyor.
– Kapsamlı bir deprem dayanıklılık raporu için binanın bir katından numune alınıp laboratuvar ortamında test ediliyor ve sonuç sizinle paylaşılıyor. Bunun maliyeti 4 bin 500 TL. Eğer binanın deprem performans analizini yaptırmak istiyorsanız, bu defa tüm katlardan numune alınıyor. Bunun bedeli ise en az 15 bin TL.
– Test sonrası binanızı güçlendirmek istiyorsanız, belediyeden ruhsat almalısınız. Ancak risk tespiti sonrası binanızın yıkılması öngörülürse kentsel dönüşüm kapsamına alınıyorsunuz. Buna bina sakinlerinin 15 gün içinde yaptıkları itiraz, heyet tarafından inceleniyor.
– Heyet de riskli olduğunu kabul ederse 3 ay mühlet tanınıyor.Binanın en kısa sürede boşaltılıp yıkımı gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre içinde bina boşaltılmazsa yetkili kurumlarca elektrik,
doğal gaz, su hizmeti kesilir,ve bu hizmetler binaya verilmez.